Polska imponerande städer

8 Dagar. Pris fr. 7,995 kr

Poland

Europa

Polen är genomsyrat av traditioner och historia med ett storartat arkitektoniskt arv och är ett land som överraskar. På denna resa koncentrerar vi oss på de städerna, kontrasternas Warszawa och sagolika Krakow. Följ med och överraskas du med!

Dag 1 Hemorten – Berlinområdet

Välkommen ombord! På vår första dagsetapp styr vi bussen söderut genom Sverige. Vi rullar vidare genom Danmark och snart når vi Tyskland. Vi har nu hunnit bekanta oss med vår reseledare, chaufför, buss och inte minst alla trevliga medresenärer. Resans första övernattning blir i Berlinområdet. Vi äter under kvällen resans första gemensamma middag.

Dag 2 Berlinområdet – Wroclaw

Efter frukost fortsätter vår färd, vi lämnar snart Tyskland bakom oss och sedan börjar våra äventyr i Polen. Intressant guidning om Polen från vår guide är att vänta. Dagens slutmål är den mysiga staden Wroclaw med sitt rådhus och den gamla marknadsplatsen. I Wroclaw checkar vi in på vårt hotell där det snart serveras middag.

Dag 3 Wroclaw – via Auschwitz – Krakow

Idag väntar en dag med annorlunda upplevelser. På vår väg mot Krakow gör vi nämligen ett besök på koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Här blir vi smärtsamt påminda om nazismens grymheter, en tid som vi aldrig får glömma. Efter ett gripande besök åker vi den korta biten till Krakow, Polens forna huvudstad och checkar in på vårt hotell. På kvällen vankas det trevlig middag på hotellet.

Dag 4 Krakow – en skattkammare

Under förmiddagen gör vi en gemensam stadspromenad i Krakow. Vi ser St Mariakyrkan, det gamla tyghuset och palatsen samt flanerar genom de smala gränderna som är så typiska för staden. Det är en njutning för själen att promenera i denna sagostad som mirakulöst nog klarade sig undan krigets förstörelse och sägs vara en enda stor skattkammare. Staden uppvisar en unik blandning av gamla byggnadsstilar – en riktig kulturstad med ursprunglig charm. På eftermiddagen tar vi oss till saltgruvan i Wieliczka som varit i drift sedan 1200-talet. Här öppnar sig ett imponerande underjordiskt rike av salt. Unikt med denna saltgruva är alla underjordiska floder, saltskulpturer, träbroar, kammare, salar, kapell, altare mm. Saltgruvan står med på UNESCOs världsarvslista och är en sevärdhet som imponerar. Efter utflykten åker vi tillbaka till hotellet där vi äter middag.

Dag 5 Krakow – Warszawa

Vi lämnar Krakow för denna gång och beger oss istället av norrut mot den polska huvudstaden Warszawa. Redan tidig eftermiddag välkomnas vi till Warszawa. Få städer har förknippats med så mycket grått och trist och varit så missförstådda som Warszawa. Men det är verkligen historia nu. Det nya Warszawa är en av Europas mest levande och nyskapande storstäder. En stad som testar nya möjligheter utan begränsningar. Staden är dessutom vacker. Ur andra världskrigets rykande rester restes gamla stan mjuk och pastellfärgad kring öppna torg och vindlande gränder. Innan middag har vi nu lite tid att strosa runt i denna spännande stad. Kanske lockar en av de små ölstugorna, en tur med en hästdroska eller varför inte gå på marknaden vid kulturpalatset. Ett annat tips är att slå sig ner på stadens gamla marknadstorg som kantas av pastellfärgade hus och njuta av folklivet. Utbudet är stort och det finns något för var och en. Varmt välkomna till Warszawa.

Dag 6 Det nya Warszawa

Idag ska vi äntligen få förkovra oss i Warszawa, denna kontrasternas stad. Staden ödelades nästan helt under andra världskriget men har med stora insatser från det polska folket återuppbyggts i en blandning av gammal stil och socialistisk stil. Vi gör en rundtur och får höra både om historia och om dagens Warszawa. Vi tar oss bland annat till Gamla Stan och dess vackra torg och kullerstensgator men vi tar också en tur till det judiska gettot och vidare till praktfulla huvudgatan Nowy Swiat. En minst sagt intressant dag som avrundas med middag på hotellet.

Dag 7 Warszawa – via Gdansk – Gdynia båten till Karlskrona

Från Warszawa styr vi bussen vidare norrut mot kusten och mot Gdansk. I den gamla hansestaden Gdansk vid floden Motlawa gör vi ett stopp. Vi låter oss nu imponeras av den historiska stadskärnan med sina kullerstensgator, paradgatan Dluha Targ, den pampiga Mariakyrkan och alla trevliga affärer, restauranger och caféer. Efter vårt stopp åker vi vidare till Gdynia där vi tar nattfärjan till Sverige och Karlskrona.

Dag 8 Karlskrona – Hemorten

Resan börjar gå mot sitt slut och idag pratar vi om trevliga resminnen från vår Polenresa. Nöjda når vi snart vår hemort och tar farväl av våra reskamrater för denna gång.