Kubas Kulturskatter – Havanna och Trinidad de Cuba

12 Dagar. Pris fr. 23,995 kr

Cuba

Flygresor

Det är över 50 år sedan revolutionen ägde rum, men inom många områden har tiden stått stilla…..vill du möta det Kuba vi känner till idag är det nu du ska resa! Klockan klämtar för Kuba! På denna resa upplever vi Kuba på bästa sätt – med mindre sällskap där vi har möjligheter till besök utöver det vanliga! Vi lär känna Havanna som är en magisk och färgstark huvudstad full av liv och nöjen. Ett fantastiskt inslag är de fina amerikanarna – riktiga juveler för bilälskare.

Vi hinner också med Trinidad de Cuba kanske landets vackraste kolonialstad. Kuba är annorlunda. Här lever man livet i takt till salsa- och rumbarytmer. Prova det du också!

Obs!! Svensk guidning under hela resan!!!! Vår kunniga reseledare har varit på Kuba flera gånger och kommer därför genomföra hela resan på svenska!! Självklart har vi också en kubansk guide med oss för specifika frågor och fantastisk service.

”Tips: Kuba är ett fantastiskt och färgstarkt land men kräver ett öppet sinne, tålamod och flexibilitet. Med detta i åtanke kommer ni att få ert livs upplevelse!”

Dag 1 Landvetter – Havanna

Vi möts i utrikeshallen på Landvetter (för de som ej bokat transfer) för flygresa till Havanna med Air France, mellanlandning i Paris.
Måltider på flyget ingår. Ankomst till Havanna på eftermiddagen och transfer till vårt hotell.

Dag 2 Välkomstmöte och gamla Havanna

På morgonen träffas vi för ett välkomstmöte för att ta del av en del praktisk information inför resan. Vi lär känna våra medresenärer innan vi ger oss ut i Havanna och äventyret kan börja. Resten av dagen spenderar vi i Havannas historiska hjärta ”Habana Vieja”. Hela stadsdelen blev utnämnd till världskulturarv av UNESCO 1982. Intrycken från gamla Havanna blir starka. Vi beundrar katedralen med sin vackra barockfasad och Plaza del Armas med sina historiska byggnader. Vi pausar och äter en trevlig gemensam lunch innan vi fortsätter till Havana Club Rom museum. Här får vi en guidad visning och lär oss allt om romens historia på Kuba. Självklart får vi också smaka!

Under eftermiddagen finns det lite tid att smälta alla intryck från denna underbara stad! För de som önskar föreslår reseledaren en gemensam middag på en av Havannas trevliga krogar/palader.
(privat restaurang) ( Ingår ej i resans pris).

Dag 3 I Hemmingways fotspår

På förmiddagen tar vi oss med minibuss till Ernest Hemingways hus i San Francisco de Paula strax utanför Havanna. Här bodde Hemingway i flera år tillsammans med sin sista fru. Efter författarens död överläts huset i stort sett intakt, till det kubanska folket som museum. Idag är det en mycket speciell upplevelse att besöka huset, all inredning, alla hans böcker och kläder finns kvar – precis som om han skulle komma tillbaka vilket ögonblick som helst. Här hade han storfrämmande av de skådespelare som hade huvudroller i de filmer som baserades på hans berömda romaner. Vi vandrar runt i den vackra trädgården där även båten ”Pilar” och hundkyrkogården ligger kvar.

Vi fortsätter turen till den lilla charmiga fiskebyn Cojimar. Det var här som Hemingway hade sin båt vars skipper Gregorio Fuentes utgör förebilden för fiskaren Santiago i ”Den gamle och Havet”. I Cojimar finns en bronsbyst uppställd av den kända författaren. Vi äter en härlig lunch på den berömda fiskrestaurangen La Terraza med utsikt över havet. Fisksoppan och paellan lär ha funnits på menyn sedan 1925. Vi avslutar vår Hemingway dag på Hotel Ambus Mundos rum 511 där Hemingway började skriva romanen ”Klockan klämtar for Dig”. Vi avslutar dagen med en god gemensam middag på Hemingways stamställe ”La Bodeguita del medio”.

Dag 4 Havanna

Idag blir det stadsrundtur i buss till Havannas olika stadsdelar med besök på bl.a. Hotel Nacional, Plaza de la Revolucion, Malecón, Cementerio Cristóbal Colón, Callejon de Hamel m.m. Vi ser också Capitolio, den gamla regeringsbyggnaden. Vi avslutar rundturen på en av Havannas stora cigarrfabriker. Här får vi lära oss allt om det ärofyllda hantverksyrket – ”torcedor” eller cigarrullare. Kuba är världens näst största tillverkare av cigarrer efter Dominikanska Republiken. För de som önskar blir vi avsläppta vid den stora hantverksmarknaden. Intressanta varor är t ex smycken gjorda av lokala material som trä, terrakotta, och olika frön. Kubanska musikinstrument, papiermaché-föremål i dekorativa starka färger och mönster samt fantastiska målningar.

Dag 5 Viñalesdalen

Tidigt på morgonen ringer väckarklockan. Vi ska på en fantastisk naturupplevelse med buss till Viñales/Pinar del Rio, en provins i västra Kuba som är känd för sina tobaksplantager och för sin tillverkning av landets bästa cigarrer. Här besöker vi Viñalesdalen som finns med på UNESCOS världsarvslista. Dalen är storslagen, med ett kuperat landskap som har rik flora och fauna. Vi börjar dagen med ett besök hos en Veguero – tobaksbonde där vi får se hans odlingar och torkhus. Vi äter en god lantlunch på den omtalade gården San Vincente. Vi åker upp på en härlig utsiktsplats och ser de gigantiska sockertoppsformiga karstformationerna som liknar vaktposter där de reser sig över majs- och tobaksfält. Vi återvänder till Havanna under tidig kväll.

Dag 6 Fridag i Havanna

Dagen är fri för egna strövtåg, din guide ger dig tips och idéer. På kvällen står det Kabaret på programmet. Club Tropicana är Kubas, kanske hela Karibiens, mest kända nattklubb som många 1900-tals legendarer såsom Josephine Baker och Nat King Cole har uppträtt på. Tropicana är fortfarande en väl fungerande nattklubb men är mer känd för sina spektakulära och vida berömda cabaré. Här får vi uppleva en praktfull föreställning med pompösa och färgglada kostymer och dans på världsnivå. Här kommer vi verkligen att njuta av de karibiska rytmerna (ingår ej i resans pris men måste bokas i samband med bokning av resan inkl. middag, show och förfriskningar).

Dag 7 Trinidad de Cuba

Efter en stärkande frukost packar vi väskan för att ta oss till Trinidad, ca 35 mil. På vägen hinner vi med ett spännande besök vid den omtalade Grisbukten och den vackra grottan Cuevas de los peces. Självklart ges det tid för ett dopp för de som önskar. Nästa stopp gör vi i Cienfuegos, Kubas tredje största stad och en av landets viktigaste hamnstäder. Staden räknas till en av Kubas vackraste städer och är även kallad ”Söderns pärla”. Trinidad skattas av många Kuba-kännare som den vackraste staden på ön. Trinidad är främst känd för att vara en av de bäst bevarade koloniala städerna i världen och har utsetts till ett Unesco världsarv. Staden ligger vid foten av Sierra Del Escambray, och endast 12 kilometer från Playa Ancón, som anses vara den vackraste stranden på södra Kuba. Under eftermiddagen checkar vi in på vårt trevliga strandhotell och njuter av all-inklusive, lata dagar och härlig underhållning.

Dag 8 Stadspromenad Trinidad de Cuba

Under förmiddagen åker vi in till Trinidad och flanerar på de pittoreska kullerstensgatorna kantade av pastellfärgade palats och fönsterbalustrader som tar dig tillbaka till en förgången tidsepok. Att strosa runt i Trinidad, Kubas pärla, är som att besöka ett museum. Staden grundades på 1500-talet för att hedra den heliga treenigheten. Vi unnar oss en stunds vila på baren La Canchánchara. Här provar vi den lokala romdrinken med honung, till tonerna av levande musik. Efter det utforskar vi det vackra och charmiga Trinidad på egen hand. Marknaden i Trinidad, nära det centrala torget är ett bra ställe att köpa broderade tyger. Vi åker tillbaka till vårt hotell för lunch, sol och strand!

Dag 9 Fridag Trinidad

Vandra, strosa och njut i Trinidad, eller ta en lat dag på stranden Ancón. Din reseledare presenterar olika trevliga alternativ. Kanske väljer du en tur på landet för att möta de kubanska cowboys ”Guajiros” som driver boskapen över de vidsträckta sockerrörs-plantagen (ingår ej i resans pris).

Dag 10 Trinidad – Havanna
På morgonen återvänder vi till Havanna via staden Santa Clara. I Santa Clara passar vi på att äta lunch samt tittar på revolutionären Che Guevara´s mausoleum. På kvällen blir det gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang i färgstarka Havanna.

Dag 11 Havanna – Hemresa

Även idag har vi tid på oss att njuta av Havanna. Flanera på Paseo del Prado, besök något av Havannas intressanta muséer, sitt på café Plaza Vieja samt göra de sista inköpen. Våra innehållsrika dagar på Kuba går mot sitt slut och det är dags att checka ut och gå ombord på vår transfer till Havannas flygplats. Rika på härliga minnen säger vi ”hasta luego” och hoppas att snart vara tillbaka i detta färgstarka land.

Observera att du landar i Sverige dag 12.

OBS!! Vi har endast 23 platser då vi väljer att åka med en mindre grupp.

Detta innebär att vi kan besöka platser och restauranger som inte passar för större grupper.