Peking med lantlig touch

8 Dagar. Pris fr. 15,395 kr

China

Flygresor

För förstagångsbesökare till Kina är Peking ofta det självklara valet, vilket inte är konstigt med tanke på allt staden har att erbjuda, i form av storslagna sevärdheter, fascinerande kultur samt shopping i världsklass. Men mycket av det genuina folklivet och kinesernas nyfikna charm upplevs bäst ”bakom kulisserna” – på landsbygden. På denna resa har vi därför kombinerat det bästa av vad Peking har att bjuda på med en heldagsutflykt till den jordbruksdominerade grannprovinsen Hebei.

Dag 1 Göteborg – Stockholm – Peking

Vi träffas glada och förväntansfulla på Landvetter och flyger sedan mot Stockholm och därefter Peking. Middag serveras ombord och därefter en stunds nattvila.

Dag 2 Ankomst Peking

Innan vi landar serveras frukost. Vid ankomst möts vi av vår svensktalande guide, varpå vi åker buss in till staden. Vi inleder vår vistelse med ett besök på Beijing Planning Exhibition Hall, som är en mycket intressant utställning över Pekings utveckling, från kejserligt epicenter till modern pulserande världsmetropol. Här får vi också en ypperlig första överblick över staden med hjälp av en skalenlig modell som upptar ett helt rum. Därefter åker vi till hotellet och checkar in för att sedan avnjuta en gemensam välkomstmiddag på en närbelägen restaurang. Middag ingår denna dag.

Dag 3 Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och Hutongerna

Vi startar dagen med att besöka Himmelska fridens torg – skådeplatsen för flera betydelsefulla händelser i Kinas moderna historia, samt Mao Zedongs sista viloplats. Därefter fortsätter vi in till den förbjudna staden som med sina tusentals rum är världens största palatskomplex varifrån kejsarna styrde Mittens Rike under flera århundraden, helt avskärmade från resten av befolkningen. När vi kommer ut genom palatsområdets norra port gör vi ett fotostopp i Jingshanparken som i folkmun kallas för ”Kolberget”. Parken är en konstgjord kulle bestående av jordmassorna från utgrävningen av vallgraven runt Förbjudna staden och den högsta punkten bjuder på fina vyer över omgivningarna. ,

Därefter har det blivit dags att ge oss in i Hutongerna som är Pekings traditionella bostadskvarter. Med hjälp av cykelriksha tar vi oss runt bland vindlande gränder, besöker Trumtornet och en temarknad samt beskådar folklivet. Vi blir även hembjudna på lunch, bestående av kinesisk husmanskost hos en lokal familj. Lunch och middag ingår denna dag.

Dag 4 – Kinesiska muren

Idag åker vi ut ur staden till bergstrakterna norr om Peking. Vid ankomst möts vi av synen av den Kinesiska Muren som ringlar sig fram över de trädbeklädda bergskammarna. Vi har anlänt till Mutianya – en av de vackraste delarna av muren. Från parkeringen tar vi linbana upp på berget, varpå vi bokstavligen får vandra i historiens fotspår på världens längsta byggnadsverk. Lunch och middag ingår denna dag.

Dag 5 Landsbygd i Hebei

Även denna dag beger vi oss utanför Peking till grannprovinsen Hebei. Denna landsände domineras av jordbruk och här får vi uppleva den genuina kinesiska landsbygden, samt själva bli till sevärdheter för den nyfikna lokalbefolkningen. Vi kommer att besöka en av tusentals små byar i området och här gör vi också en påhälsning på en lokal skola till barnens storögda förtjusning. Dagens utflykt kommer även att ta oss till orten Anguo som är hemvist för Kinas största örtmedicinmarknad. Här finns över 2000 olika örter till salu och varje dag är det full kommers där många av köparna representerar de största producenterna av traditionell medicin. Efter en lärorik visit på marknaden får vi avsmaka en örtmedicinlunch som sägs främja din hälsa på alla tänkbara vis. För den våghalsige finns här också chans att prova på friterade skorpioner liksom diverse insekter. Lunch och middag ingår denna dag.

Dag 6 Himmelens Tempel och Sommarpalatset

Bland Pekings äldre befolkning är morgongymnastik ute i det fria ett omåttligt populärt inslag i vardagen. Det är en mycket intressant och rolig företeelse att beskåda som besökare, varför vi startar tidigt denna dag för att bege oss till parken kring Himmelns Tempel. Här samlas hundratals pensionärer varje morgon för att utöva allt från Qigong till folkdans. Varför inte göra dem sällskap? Efter att ha mjukat upp lederna besöker vi det magnifika templet med sitt karakteristisk blålaserade tak. Hit kom kejsarna två gånger om året för att som Himmelens representanter på jorden be till högre makter om rikets fortsatta stabilitet och välstånd. På eftermiddagen åker vi till Sommarpalatset, dit det kejserliga hushållet tog sin tillflykt under de heta sommarmånaderna. Här får vi bl.a. uppleva den Långa Gången som är dekorerad med över 1400 utsökta målningar. Lunch och middag ingår denna dag.

Dag 7 Ledig dag

Dagen är fri att utforska Peking på egen hand. För den shoppinglystne finns här oändliga möjligheter. Fråga gärna guiden om tips. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag där den delikata Pekingankan står på menyn.

Dag 8 Peking – Stockholm – Göteborg

Efter frukost finns det en sista chans till att eventuellt spendera den återstående reskassan eller kanske bara ta en promenad i kvarteret. Strax innan lunchtid checkar vi ut från hotellet och beger oss till flygplatsen för hemfärd.  Observera att vi landar i Sverige dag 9!!