Skottland

5 Dagar. Pris fr. 8,995 kr

United Kingdom

Flygresor

När man talar om fantastiska whiskyupplevelser i sagolika miljöer så är det i allmänhet Skottland man pratar om och Speyside i synnerhet. Detta lättillgängliga område som rymmer en sådan mängd av destillerier, det ena mer spännande och unikt än det andra. Ungefär hälften av Skottlands idag tillverkande destillerier ligger i Speyside. Under denna resa får vi uppleva några av områdets omtalade whiskysorter och även ta del av vacker natur och historia, vi får även chansen att möta storsjöodjuret i Loch Ness….

Dag 1 Kastrup – Nethy Bridge

Förväntansfulla träffas vi på Kastrup i Köpenhamn för att kliva på planet tillsammans som ska ta oss till Skottlands huvudstad Edinburgh. Väl framme väntar vår buss som tar oss tryggt och säkert till vårt hotell i byn Nethy Bridge, oftast kallad ”Nethy” som har varit ett semestermål sedan den viktorianska tiden. Byn är belägen i hjärtat av vackra Strathspey, som ligger mitt i de skotska högländerna mellan Aviemore och Grantown-on-Spey.  Nethy Bridge är ett perfekt centrum för att njuta av det fantastiska landskapet Cairngorms National Park. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2 Tomatin Distillery och Loch Ness

Utvilade och mätta efter dagens frukost besöker vi Tomatin Distillery. Här vi får en visning samt tillfälle att provsmaka deras whisky. Ursprunget till whiskyproduktion i Tomatin är svår att fastställa men det destilleri som drivs idag bildades 1897, men det finns anledning att tro att whisky produktionen, om än olagligt, har varit en viktig del i området kring Tomatin sedan 1400-talet. Färden går sedan vidare till Dochgarroch, här är det dags för en båttur på Loch Ness. Denna sägenomspunna sjö som sägs innehålla ett sjöodjur. Sjön är nästan 4 mil lång och är på sina ställen ca 250 meterdjup. Tillflödet kommer från åtta floder och från ett mycket stort antal bäckar. Sjön är omgiven av höga berg och området runt är fantastiskt vackert. Har vi tur så ser vi Nessie, det berömda sjöodjuret! Vi stannar även till vid den vackra ruinen Urquhart Castle, som var ett av de största slotten i Skottland och anlades ursprungligen redan på 1100-talet. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Whisky och tunnbinderi

Idag är en riktig whiskydag och redan efter frukost är det dags för dagens första destilleribesök. Vi åker mot det väletablerade och omtyckta whiskydestilleriet Glenlivet. Här blir det rundvisning och givetvis provsmakning. Under dagen gör vi även ett besök på Speyside Cooperage i Craigellachie som är det enda fungerande tunnbinderiet i Storbritannien där man kan uppleva den gamla konsten av tunnbinderi. Här får vi se hur tillverkning och reparationer går till av de klassiska whiskytunnorna som används av destillerier över hela Skottland. Vi avslutar dagen med ännu en whiskyprovning fast denna gång i Aberlour där vi hittar Glen Grant Distillery. Middag på hotellet.

Dag 4 Fårvallning, slott och whisky

Efter en välsmakande frukost på hotellet är det dags att kliva ombord på våran buss igen och bege oss på nya upptåg. Idag ska vi bl.a. åka till Kincraig som ligger i hjärtat av Cairngorms National Park i de skotska högländerna. Under en 45-minuters demonstration bland några av de vackraste landskap i Skottland, kommer du att se upp till åtta hundar som arbetar som ett team med manövrering av får genom olika hinder. Resan går sedan vidare söder ut och då till Blair Castle, här får vi en rundvisning av slottet och trädgården. På eftermiddagen besöker vi Skottlands minsta destilleri Edradour Distillery i den pittoreska staden Pitlochry. Här får vi prova 2 olika sorters whisky och går en rundvisning. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5 Nethy Bridge – Kastrup

Våra väskor är packade och under dagen tar vår buss oss tillbaka till flygplatsen. Tack och adjö för denna gång!