Gotland

5 Dagar. Pris fr. Fr. 4,595 kr

Sweden

Sverige

Välkommen med oss till solens och ruinernas ö! Gotland är en annorlunda del av vårt land som tack vare det intressanta landskapet med kalkstensformationer, raukar och en rik flora bjuder på mycket sevärdheter. Visbys mysiga gränder med slingrande rosor som klättrar längs med husväggarna, den slösande solen och medeltida charmen får oss att aldrig vilja lämna staden. En semester på Gotland och Visby blir ett minne för livet!

Dag 1 Hemorten – Visby

Vi lämnar hemorten för vidare färd mot Oskarshamn. Vi gör stopp på vägen för att sträcka på benen och köpa lite fika/lunch. Väl framme i Oskarshamn kliver vi ombord på färjan som tar oss över till Visby. Överfarten tar ca 3 timmar. Ankomsttiden till hotellet varierar beroende på färjetiderna. Vi checkar in på Scandic Visby som ligger vackert nära Visbys hamn. Beroende på vilken färja vi åker med (varierar de olika datumen) så äter vi middag tillsammans antingen vid ankomst alternativt på kvällen vår andra dag. Vårt hotell, Scandic Visby, består av flera byggnader och rummen är inredda i gotländsk stil. På hotellområdet finns flera pooler, gym och relaxavdelning som ingår i priset. SPA-behandlingar mot tillägg.

Dag 2 Stadsrundtur – Lummelundagrottorna

Efter frukost möts vi upp av vår guide som tar oss till Almedalen. Transfer med buss från hotellet, utmed Visby hamn, förbi ”gamla fängelset ”och till ”Gamle Hamn” som numera kallas Almedalen. Guiden inviger oss i historien om hur en gång republiken Gotland utvecklades från Vikingatid till Medeltid och om hur Visby utvecklades till att bli en av de viktigaste medeltida handelsstäderna i Skandinavien. Promenaden går vidare genom Lilla Strandporten, utmed Strandgatan, och förbi sagolika Fiskargränd, med sina imponerande rosor, till Botaniska trädgården. ”Botan, som gotlänningarna kallar sin botaniska trädgård, klassas som en av de vackraste i Sverige och erbjuder ett stort urval av träd, växter och storslagna rosor. Magnolia, Näsduksträd, Gingko och Mullbärsträd kan nämnas. Promenaden fortsätter upp genom pittoreska gränder till Visby Domkyrka som invigdes 1225 och är den enda av de medeltida kyrkorna som är i bruk. Efter ett besök i Domkyrkan fortsätter turen över Stora Torget, förbi ”Pippi Långstrumps Godisbutik ” och upp till Österport, där bussen väntar.

Eftermiddagen erbjuder en utflykt till Lummelundagrottorna. Vi börjar med en filmvisning om hur grottorna en gång upptäcktes av tre tonårspojkar och fortsätter med besök i grottorna med en kunnig guide som berättar om hur droppstenarna har bildats. (OBS! Många trappor och lite backigt på Lummelunda). Vägen tillbaka till Visby går utmed en vacker kustväg, ett besök av Krusmyntagården, där möjlighet finns att besöka örtagården och slutligen ett stopp vid Galgbacken.

Dag 3 Norra Gotland och Fårö (Heldag)

God frukost på hotellet och sedan kliver vi på bussen med vår guide och färden går utmed Visby ringmur, som är c:a 3,5 km lång, norrut. Besök av Bro kyrka, en av de allra vackraste medeltida kyrkorna på Gotland, vidare till Hångers källa, förbi Tingstäde där Christopher Polhem föddes och upp till Fårösund. Vi tar färjan över till Fårö och besöker Ingemar Bergmans grav och Fårö kyrka. Slingrande vägar med frigående lamm, som fåren kallas på Gotland, leder till de imponerande Raukarna. Ett kort besök på ”Kutens bensin”, ett kultställe med jukebox och bilkyrkogård står även på programmet.

Under eftermiddagen besöker vi Bungemuseet, ett friluftsmuseum med gårdar från 1600- 1700- och 1800-talet och bildstenar från tidig vikingatid. Återfärd till Visby och som avslutning ett stopp vid Dalmansporten och Klinten med en spektakulär utsikt över Visby.

Dag 4 Södra Gotland– Hoburgen (Heldag)

Idag går turen söderut mot ”Sudret”, som gotlänningarna kallar södra Gotland. Vi besöker Gnisvärd fiskeläge och efter ett stopp vid Gannarve skeppssättning från yngre bronsåldern, går färden vidare utmed Ekstakusten, som lär vara en av de vackraste kustvägarna på ön. Vi bjuds på en underbar vy över Karlsöarna, dit Sillgrisslor kommer varje år för att häcka vid midsommartid, och åker genom ett fågelskyddsområde med betande lamm. Ett besök på ”Margus” ger oss möjlighet att inhandla gotländskt hantverk av högsta kvalitet och för den som så önskar avnjuta en kopp kaffe. Vi fortsätter söderut utmed havet, besöker Kettelviks Stenmuseum och får höra om den en gång så viktiga stenindustrin på Gotland. Härifrån kommer några av de absolut viktigaste stenmästarna på ön.

Vi besöker den berömda rauken, Hoburgsgubben, innan vi fortsätter mot Bottarvegården, där vi får uppleva en äkta gammal gotländsk bondgård med sitt speciella ”agtak”. Vi besöker Öja kyrka med sin välkända Öjamadonna, sina Ornamentmålningar och sitt spektakulära Triumfkrucifix och njuter av den vackra naturen utmed vägen tillbaka till Visby.

Dag 5 Visby – Hemorten

Frukost på hotellet. Härliga dagar går fort och det är dags att säga adjö till vackra Gotland och Visby för att åka hem igen. Hemresan sker under sen eftermiddag, vilket innebär att vi är på våra hemorter efter midnatt.

OBS! Turordningen på utflykterna kan variera. Entréavgifter och lunch under våra utflyktsdagar ingår ej i priset. Entréavgifter och lunch på utflyktsdagarna föranmäls hos oss på kontoret och betalas (220:-/person och utflykt) hos vår guide på plats (kontant betalning eller swish).

 


Se även våra övriga Sverigeresor här