Hälsingland

4 Dagar. Pris fr. 3,995 kr

Sweden

Sverige

På denna resa bjuder vi på mat och kultur i en perfekt kombination. Hälsingland har ett starkt kulturarv med sina UNESCO-världsklassade Hälsingegårdar och vi besöker en av dem. I Järvsö får vi bl.a. uppleva Järvsö kyrka, Lillbabs Cáffär och matfesten Moläta. Vi besöker även Växbo lin i Bollnäs och Sveriges vackraste park – Wij-trädgårdar i Ockelbo.

Dag 1 Hemorten – Bollnäs 

Vi lämnar våra hemorter och startar vår resa uppåt i landet. Det blir stopp på vägen för att köpa fika/lunch. På kvällen kommer vi till vårt hotell i Bollnäs där middag och sköna sängar väntar på oss.

Dag 2 Järvsö 

Frukost på hotellet innan avfärd mot Järvsö där en halvdag med lokalguide väntar. Vi inleder med ett besök i Lill-Babs Caffären för att se utställningen om Barbro ”Lill-Babs” Svenssons fantastiska sångkarriär med klänningar, klippböcker, skor m. m. Här bjuds vi även på en god fika. Vi får veta mer om Järvsö utveckling som turistort, besöka bergscykelpark, Järvsö zoo mm. Ett givet stopp är Järvsö kyrka som är Sveriges största landsortskyrka. Vi stannar även till vid världsarvsgården Kristoffers i Stene. Efter en god lunch tillbringar vi resten av eftermiddagen på matfesten Moläta på Stenegård. Här får den som vill smaka på hälsingsk mathistoria. Vi njuter av musik och maträtter gjorda av lokala mathantverkare från trakten. Middag på hotellet avslutar denna dag.

Dag 3 Bollnäs – Falun

Denna dag tar vi oss till Växbo lin som är Norra Europas enda linspinneri med eget linneväveri. Här får vi en guidad visning och kan sedan på egen hand utforska Trolldalen med de bäst bevarade linberedningsverken från 1800-talet samt Växbo kvarn med tillhörande smedja, hantverks- och designbutik, keramikverkstad och stenugnsbageri. Efter detta intressanta besök fortsätter vi till Prins Daniels hemstad Ockelbo där vi besöker Wij-trädgårdar. Vi inleder med en god lunch innan vi får en guidad visning i den fantastiska trädgården. Här varvas odling och mat med konst och hantverk. Framåt kvällen kommer vi fram till vårt hotell i Falun. Middag på kvällen.

Dag 4 Falun – Hemorten

Efter frukost och lite egen tid i Falun beger vi oss hemåt igen. Självklart med stopp längs vägen.

 


Se även våra övriga Sverigeresor här