Hälsingland

4 Dagar. Pris fr. 4,275 kr

Sweden

Sverige

På denna resa bjuder vi på mat och kultur i en perfekt kombination. Hälsingland har ett starkt kulturarv med sina UNESCO-världsklassade Hälsingegårdar och vi besöker en av dem. I Järvsö får vi bl.a. uppleva Järvsö kyrka, Lill-Babs utställning och matfesten Moläta. Vi besöker även Växbo lin i Bollnäs och Sveriges vackraste park – Wij-trädgårdar i Ockelbo.

Dag 1 Hemorten – Bollnäs 

Vi lämnar våra hemorter och startar vår resa uppåt i landet. Det blir stopp på vägen för att köpa fika/lunch. På kvällen kommer vi till vårt hotell i Bollnäs där middag och sköna sängar väntar på oss.

Dag 2 Järvsö 

Frukost på hotellet innan avfärd mot Järvsö. Vi får veta mer om Järvsö utveckling som turistort, besöka bergcykelpark, Järvsö zoo mm. Ett givet stopp är Järvsö kyrka som är Sveriges största landsortskyrka. Vi stannar även till vid Kristoffers i Stene. Därefter beger vi oss till Stenegård för att besöka Barbro “Lill-Babs” Svenssons utställning om hennes fantastiska sångkarriär med klänningar, klippböcker, skor mm. Vi tillbringar resten av eftermiddagen på matfesten Moläta på Stenegård. Här får den som vill smaka på hälsingsk mathistoria. Vi avnjuter musik och maträtter gjorda av lokala mathantverkare från trakten. Middag på hotellet avslutar denna dag.

 

Dag 3 Bollnäs – Falun

Denna dag tar vi oss till Växbo lin som är Norra Europas enda linspinneri med eget linneväveri. Här får vi en guidad visning och kan sedan på egen hand utforska Trolldalen med de bäst bevarade linberedningsverken från 1800-talet samt Växbo kvarn med tillhörande smedja, hantverks- och designbutik, keramikverkstad och stenugnsbageri. Efter detta intressanta besök fortsätter vi till Prins Daniels hemstad Ockelbo där vi besöker Wij-trädgårdar. Vi inleder med en god lunch innan vi får en guidad visning i den fantastiska trädgården. Här varvas odling och mat med konst och hantverk. Framåt kvällen kommer vi fram till vårt hotell i Falun. Middag på kvällen.

Dag 4 Falun – Hemorten

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till Carl Larsson gården. Vi får en intressant historia berättad för oss om Karin och Carl Larssons berömda hem. Efter detta besök beger vi oss mot våra hemtrakter igen. Självklart med matstopp längs vägen.

 


Se även våra övriga Sverigeresor här