Levande kultur i Värmland

3 Dagar. Pris fr. 3,995 kr

Sweden

Sverige

Här möter vi ett landskap som präglas av tradition, historia och kultur. På denna resa blandar vi besök på minnesgårdar där tiden stått stilla och historien sitter i väggarna med Värmlands sagolika kulturmiljöer och parker.

Dag 1 Hemorten– Sunne

Vi lämnar våra hemorter under morgonen och tar oss uppåt landet. Vårt första besöksmål på resan är den käre Alfred Nobels museum i Karlskoga. Här får vi en guidad visning och rundvandring i Björkborns Herrgård – Alfred Nobels sista svenska hem. Här berättar de om Alfred Nobels liv och gärning och den roll Björkborns Herrgård kom att spela vid tillkomsten av Nobelprisen. Vår lunch intar vi i anslutning till muséet i vacker herrgårdsmiljö. Bussen rullar sedan vidare mot Filipstad och Långban gruv och kulturby. Där välkomnas vi till en av världens mineralrikaste platser. För 1,8 miljarder år sedan bildades dessa mineral men det skulle dröja ända fram till 1500-talet innan man började bryta järnmalm. Gruvbyn lever än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar. Efter att ha kikat runt på området och de tre utställningar som finns rundar vi av dagen och beger oss mot Sunne och vårt boende. Broby Gästgivaregård, där vi ska bo våra två nätter, ligger på den kullerstensbelagda Långgatan mitt i charmiga Sunne. Med anor ur Gösta Berlings saga är Broby en klassisk Gästgivaregård som erbjuder trivsamt boende i hemtrevliga miljöer. En god middag får avsluta denna dag.

Dag 2 Utflykter

Efter en god frukost åker vi till Hagfors och Monica Zetterlunds museum. Här möter vi världsartisten Monica Zetterlund i bild och musik. Bland annat finns scenkläder från såväl musik som revyscenen samt en vacker bildutställning från Monicas tidiga år. Allt ackompanjerat av Monicas sköna stämma. Vi säger hej då till Monica och åker till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Selma Lagerlöf, författarinnan och nobelpristagaren var en unik berättare. Selma Lagerlöfs hem står likadant idag som när hon levde, här ska vi nu få en guidad visning. Här berättar de om hennes författarskap men även om hennes engagemang i politik, jordbruk och företagande och för freds- och kvinnosaken. På Mårbacka finns också en fantastisk trädgård, utställningslokaler och butik. Innan vi får den guidade visningen äter vi vår lunch på området.

Vårt sista besök för dagen blir i vackra Rottneros Park. Det är en unik skulpturpark i Sunne med sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. Här får vi tid att strosa omkring på egen hand och har då möjlighet att se och beundra denna fina park i lugn och ro. Middag äter vi tillsammans på vårt hotell.

Dag 3 Sunne – Hemorten

Sista dagen på resan och vi avslutar den med kunglig glans på Linneväveriet i Klässbol då de är kungliga hovleverantörer. I fabriken har vi möjlighet att uppleva produktionen av Klässbols Linneväveris linneprodukter på nära håll. Vi får en guidning och vi utforskar även på egen hand. I fabriksbutiken kan vi även inhandla deras produkter med tillgång till hela deras sortiment, samt produkter ur andra sorteringen. Vi gör självklart ett lunchstopp innan vi når våra hemorter igen.

Se våra övriga resor i Sverige här: