Nordkap – Midnattssolens land

10 Dagar. Pris fr. 12,995 kr

Sweden

Norden

Få resmål är så fängslande som Nordkap, Europas nordligaste utpost. Här vid det yttersta europeiska landområdet blickar ni ut över Norra Ishavet och betraktar Midnattssolen från den 307 m höga Nordkapsklippan. Vi reser genom norra Sverige, Finland och Norge på ditvägen och följer Norges kust mot Narvik och besöker Tromsö på tillbakavägen. Vi övernattar i bl. a Enontekiö, Finland och Honningsvåg, nära Nordkap och Tromsö i Norge. Här upplever ni storslagna vyer, fjäll, fjordar och en fascinerande natur på vår resa till midnattssolen. På resan har ni möjlighet att uppleva midnattssolen vid flera tillfällen på Nordkapsklippan, Tromsö och i Narvik.

Dag 1 Hemorten – Mora

Vi startar resan på morgonen och åker genom Kristinehamn och Filipstad. Landskapet välkomnar oss med sina otroligt vackra vyer. Vi stannar för fika/lunch på egen hand i Vansbro och fortsätter sedan mot Mora. Innan vi beger oss mot vårt hotell i Mora åker vi till byn Nusnäs som är berömd för sin dalahäststillverkning. Dagen avslutas med gemensam middag på vårt hotell.

Dag 2 Mora – Umeå

Vi färdas norrut efter Norrlandskusten förbi Söderhamn. Lunchpaus efter vägen. Snart är vi i Sundsvall. Färden går vidare norrut längs det vackra Högakustenområdet, Nordingrå och den nya bron över Ångermanälven. Incheckning och middag på vårt hotell i Umeå.

Dag 3 Umeå – Enontekiö

Frukost på hotellet. Dagens etappmål är Enontekiö i Finland. Skellefteåområdet som är känt för sina gruvor passeras. Vidare mot Luleå och Gamlestaden bl. a känd för Sveriges största ”kyrkstad”. Lunchuppehåll. Kort stopp vid Kukkolaforsen. Vid Övertorneå passerar vi finska gränsen. Vi följer Torne och Muonio älvs dalgångar. Ankomst till Enontekiö. Dagen avslutas med gemensam middag.

Dag 4 Enontekiö – Honningsvåg

Vi lämnar Enontekiö och fortsätter vår färd mot vårt efterlängtade mål – Nordkap. Vi gör några stopp på vägen då det finns möjlighet att köpa fika eller lunch. Vi åker på den stora Finnmarksvidda – en vidsträckt platå med typisk fjällnatur. Vid Alta möter vi för första gången den dramatiska fjordnaturen och Ishavet. Skaidi passeras och vi fortsätter den slingrande vägen längs Porsangenfjorden. För att komma ut på Mageröya, där Honningsvåg och Nordkap ligger, kör vi genom tre tunnlar. Väl framme checkar vi in på vårt hotell i Honningsvåg. Vi samlas till middag på hotellet, och åker sedan ut till Nordkapsklippan. Den är norra Europas nordligaste utsiktspunkt, 307 m.ö.h, och från början ett gammalt seglingsmärke. I flera hundra år har Nordkap dragit till sig människor från hela världen. Den första turisten var italienaren Francesco Negri, som redan 1664 beskådade skönheten på Nordkap. År 1873 besökte kung Oscar II Nordkap, och 1907 Kung Chulalongkorn av Siam, vår tids Thailand. Sommartid kommer tusentals turister hit varje dag, med hopp om att se solen i norr vid midnatt.

Dag 5 Honningsvåg – Tromsö

Vi startar med en god frukost innan vi far vidare. Vi kör ut till kustbandet och den vackra staden Tromsö. Stopp på under dagen för fika/lunch. Framåt kvällen når vi Tromsö, staden som kallas ”porten till Ishavet” som ligger på en ö omgiven av snöklädda fjäll. Middag på hotellet.

Dag 6 Tromsö – Narvik

Frukost på hotellet. Förmiddagen tillbringar vi i Tromsö. Ett självklart besök är den berömda Ishavskatedralen, byggd 1964. Den symboliserar i sin form nordnorsk natur, kultur och tro, och här finns dessutom en av Europas största glasmålningar. Efter lunch tar vi plats i bussen för att åka söderut mot nya, vackra landskap. Senare på eftermiddagen kommer vi till Narvik, staden som är utlastningshamn för malmbanan från Kiruna. Gemensam middag på hotellet.

Dag 7 Narvik – Arvidsjaur

Efter frukost lämnar vi Narvik och kör den vackra vägen över fjället till Sverige. Riksgränsen och Abisko passeras och på avstånd ser vi Lapporten. Snart är vi i gruvstaden Kiruna. Vidare förbi Svappavaara och Malmberget till Porjus, där vi gör ett kort stopp. I Jokkmokk - huvudort i Lule lappmark stannar vi för lunch och ett besök på Samemuseet. Strax söder om Jokkmokk passeras Polcirkeln. Vägen fortsätter genom det typiska norrländska myrlandskapet till Arvidsjaur.

Dag 8 Arvidsjaur – Östersund

Frukost på hotellet innan resan fortsätter på inlandsvägen via Storuman, Wilhelmina och Strömsund till Östersund. Vi gör ett uppehåll i Vilhelmina för lunch och tid för att shoppa. Här kan man också göra ett besök hos den kända sameslöjdaren Sven Åke Risfjell. På hotellet i Östersund väntar middag och sköna sängar på oss.

Dag 9 Östersund – Falun

Frukost på hotellet. Vi kör sen genom Jämtland och Härjedalen in i Dalarna där vi kommer till Residensstaden Falun på kvällen. Middag på hotellet.

Dag 10 Falun – Hemorten

Frukost på hotellet innan vi styr hemåt igen. Fyllda av underbara minnen tar vi farväl av varandra. Vi tackar för denna gång. På återseende!

Se våra övriga resor till Norge här: