Norra England – från vikingar till Beatrix Potter och Beatles

6 Dagar. Pris fr. 11,995 kr

United Kingdom

Flygresor

Vem vill inte gå längs Penny Lane i Liverpool, se Beatrix Potters hem i Sjödistriktet och veta mer om Yorks vikingahistoria? Eller åka ånglok genom Yorkshire, äta fish & chips i Whitby. Under en vecka besöker vi härliga städer och historiska platser, allt insvept i den engelska landsbygdsmiljö som attraherat oss skandinaver i årtionden.

 Dag 1 Göteborg – Manchester – Harrogate

Förväntansfulla träffas vi tidigt på morgonen på Landvetter för att ta ett morgonflyg till Manchester Väl framme går vi tillsammans till vår buss för att påbörja vår spännande resa i norra England. Vi åker norrut till den lilla orten Haworth. Där äter vi lunch innan vi besöker samhällets stolthet, författarsystrarnas Brontës födelsehem och museum. Under eftermiddagen åker vi till Harrogate där vi checkar in på vårt hotell. Gemensam middag på kvällen.

 Dag 2 York

Efter frukost sitter kliver vi på bussen för avresa till York där vi ska tillbringa vår dag. Vi börjar besöket med en gemensam promenad i denna muromgärdade lilla stad. York är grundad av romarna och här finns många historiska minnesmärken, t.ex. den stora gotiska katedralen, ringmuren, medeltidsgatan The Shambles och berömda Jorvik Viking Center. York är även känt för sina pubar, tebjudningen på Bettys, plus att staden sägs vara hemsökt. Efter rundturen blir det fri tid att upptäcka ditt York. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Harrogate och gemensam middag på kvällen.

Dag 3 Ångtåg och Whitby

Frukost på hotellet innan det är dags att bege sig med bussen till Pickering. Där kliver vi på vårt ångtåg och färdas tillbaka till 1800-talets England. Tåget tar oss genom grönskande dalar via stationer kända från film och tv och till Whitby vid kusten. Staden förknippas med Bram Stokes Dracula, Kapten James Cook, klosterruinen och världens bästa fish & chips. Här spenderar vi tid påegen hand för att äta lunch och njuta av den vackra utsikten. På eftermiddagen tar vår buss oss tillbaka till Harrogate. Fri tid innan vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 4 Harrogate – Lake District – Liverpool

Mätta och utvilade samlas vi vid bussen för att ta oss hela vägen västerut genom Yorkshire Dales mot vackra Lake District. Vi får uppleva underbara vyer och vacker natur. Vi kommer till byn Bowness som för övrigt är känt för Beatrix Potters och poeten William Wordsworths hemvist. Vi beger oss till Beatrix Potters hus, Hill Top. Redan som liten tillbringade Beatrix många somrar tillsammans med sina föräldrar i Lake District, långt från hemmet i London. Hon hade inte så många vänner utanför familjen och därför växte hennes fantasi med hjälp av familjens husdjur och de fåglar och djur som hon mötte ute i naturen. Resan går sedan söderöver mot Liverpool, staden vid floden Merseys mynning. Incheckning på vårt hotell och gemensam middag på kvällen.

Dag 5 Liverpool

Liverpool är inte bara fotboll och Beatles. Staden har så mycket mer att erbjuda. Ett historiskt centrum med gamla byggnader som klarat sig från krigen, här finns även fler museer än i någon annan stad utanför London. Liverpool har även en stor mångkulturell befolkning, med ett av världens största Chinatown, faktiskt det första i Europa. Vi börjar dagen med rundtur med en lokal guide därefter blir det egen tid till att upptäcka staden. På eftermiddagen samlas vi igen för ett besök på Beatles museet. Vi avslutar kvällen med gemensam middag. För de kvällspigga så rekommenderar vi ett besök på berömda Cavern Club, en musikklubb i Liverpool där Beatles uppträdde närmare 300 gånger innan de fick sitt stora genombrott. Det ser fortfarande ut som på 50–60-talen och om kvällarna spelas det Beatlesmusik live med fantastisk duktiga musiker.

Dag 6 Liverpool – Manchester – Göteborg

Våra dagar tillsammans börjar lida mot sitt slut. Det är dags att lämna Liverpool för att ta oss till Manchester där vi kliver ombord på planet som ska ta oss hem igen. Tack för denna gång!


Se våra övriga resor till England