Örebro slott och Sjöparkens växthus

1 Dagar. Pris fr. 695 kr

Sweden

1-Dagarsresor

På denna resa besöker vi först Örebro Slott där vi får ta del av såväl kunglig glans som en duvning i historia och därefter en stor dos klorofyll i Kumla Sjöparks fantastiska växthus.

På vår väg upp till Örebro stannar vi för fika på egen hand. Innanför Örebro slotts tjocka murar har det skrivits många kapitel i Sveriges historia. Ända sedan medeltiden har Örebro Slott varit stadens självklara medelpunkt. Omgärdat av Svartåns virvlande strömmar har det ständigt hållit sitt vakande öga på alla de som passerat över ån. En gång i tiden var slottet en enkel försvarsborg med fängelser som under vasatiden omvandlades till ett magnifikt kungligt slott. En kall plats för krigsfångar, tjuvar och häxor men även en praktfull plats åt kungligheter såsom Karl IX, och Karl XIV Johan. Vi får en guidad visning och insuper historiens vingslag.

Vi reser vidare till Sjöparkens växthus, en rofylld oas i Kumla Sjöpark. Här startar vi vårt besök med en god lunch baserad på färska grönsaker odlade på platsen. Därefter har vi gott om tid att se oss omkring i bland annat Palmrummet där de riktigt stora växterna finns och de olika orangerierna Kameliarummet och Citrusrummet. I möjligheternas trädgård prunkar köksväxter, kryddor och blommor tillsammans med fruktträd och bärbuskar. Här finns inslag av växter från olika delar av världen. I trädgården finns också konstnären Gunnar Nilssons skulptur “Dig where you stand”.


Se även våra övriga 1-dagars resor här