Vrådal och Telemarken

4 Dagar. Pris fr. 5,225 kr

Norway

Norden

Norge är ett land med en naturskönhet som saknar motstycke. På denna resa får vi Se platsen där TV-serien Kampen om tungvattnet spelades in! Den handlar om hjältarna i Rjukan som 1943 stoppade Nazi-Tysklands planer på att utveckla världens första atombomb. Här får vi veta mer om de dramatiska händelser under andra världskriget som skrivit in platsen i historieböckerna. Vi gör också en vacker båttur på Telemarkskanalen. Kanalen som när den stod klar i slutet av 1800-talet kallades världens åttonde underverk.

Dag 1 Hemorten – Vrådal

På morgonen startar vi från våra hemorter och tar sikte på Strömstad. Vi åker färja över Oslofjorden och ombord finns cafeteria, restaurang och Tax-free butik. Efter 2,5 timme kommer vi till Sandefjord och åker via Drangedal till Vrådal vid sjön Nisser. Här i i telemark tillbringar vi några dagar på det välkända och omtyckta Quality Straand Hotel & Resort. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2 Telemarkskanalen

Efter frukost åker vi med buss och båt på Telemarkskanalen, vattenvägen som sträcker sig 105 km genom Telemark från kust till fjäll. Vi åker från Vrådal ner mot Fjågesund och längs med kanalen till Vrangfoss. Vidare till Lunde där vi går ombord på en av de flotta kanalbåtarna som tar oss tillbaka till Kviteseid där bussen står och väntar. Vi seglar över insjöar, genom trånga sund och handdrivna slussar. Väl tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan får vi se filmen Heroes of Telemark – en liten uppvärmning inför morgondagens tur till Rjukan.

Dag 3 Rjukan

Efter frukost går turen till Rjukan. Vi åker förbi Rauland och över fjället till Mösvanndammen, ner för den branta Maristien mot Rjukan. Här ska vi besöka Vemork, som 1911 var världens största kraftverk! Här finns idag industriarbetarmuseet. Visningen sker med speciell vikt på tungt-vatten-sabotaget under andra världskriget. I ett speciellt filmrum får vi se BBC´s dokumentärfilm om vad som verkligen hände här under 1943. Därefter serveras lunch på Kafé Vemork. Därefter åker vi med ”Krossobanan” upp till Gvepseberg, med en fantastisk utsikt över fjällvärlden och Gaustatoppen. Sedan tar vi banan tillbaka till Vrådal och vårt hotell för middag.

Dag 4 Vrådal – Hemorten

Det är dags att ta farväl av Vrådal och resan går nu via Selfjord och Bö och vidare till Skien. Här gör vi ett stopp på Henrik Ibsens museum, hans barndomshem gården Venstöp. Ibsen föddes i Skien 1828 och på Venstöp bodde han från att han var 7 till 15 år. Mycket av hans verk speglar sig troligtvis från den tiden. Vi fortsätter sedan mot Sandefjord och tar färjan över till Strömstad.
Framåt kvällen är vi åter i våra hemtrakter.


Se våra övriga resor till Norge