Skip to main content

Gotland

Välkommen med oss till solens och ruinernas ö!
Gotland är en annorlunda del av vårt land som tack vare det intressanta landskapet med kalkstensformationer, raukar och en rik flora bjuder på mycket sevärdheter.
Visbys mysiga gränder med slingrande rosor som klättrar längs med husväggarna, den slösande solen och medeltida charmen får oss att aldrig vilja lämna staden. En semester på Gotland och Visby blir ett minne för livet!

 

Lär dig mer om historien om hur en gång republiken Gotland utvecklades från Vikingatid till Medeltid och om hur Visby utvecklades till att bli en av de viktigaste medeltida handelsstäderna i Skandinavien. Gå genom Lilla Strandporten, utmed Strandgatan och förbi sagolika Fiskargränd, med sina imponerande rosor, till Botaniska trädgården. ”Botan, som gotlänningarna kallar sin botaniska trädgård, klassas som en av de vackraste i Sverige och erbjuder ett stort urval av träd, växter och storslagna rosor. Magnolia, Näsduksträd, Gingko och Mullbärsträd kan nämnas. Promenera genom pittoreska gränder till Visby Domkyrka som invigdes 1225 och är den enda av de medeltida kyrkorna som är i bruk. Fortsätt över Stora Torget, förbi ”Pippi Långstrumps Godisbutik ” och upp till Österport.

Under tiden på Gotland erbjuder vi olika utflykter, en halvdag och två heldagar. Heldagsutflykterna ingår i resans pris men halvdagsturen till Lummelunda behöver förbokas och ligger utanför resans pris.  Du kan förboka utflykten direkt vid bokning, efter bokning på "Mina bokningar" eller hos oss på kontoret.

OBS! Turordningen på utflykterna kan variera. Vi reserverar oss för ändringar i utflyktsprogrammet!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Visby

  Vi lämnar hemorten för vidare färd mot Oskarshamn. Vi gör stopp på vägen för att sträcka på benen och köpa lite fika/lunch. Väl framme i Oskarshamn kliver vi ombord på färjan som tar oss över till Visby. Överfarten tar ca 3 timmar. Ankomsttiden till boendet varierar beroende på färjetiderna(olika ankomsttider på olika datum) Vi checkar in på vårt boende för en god natts sömn.

 • Dag 2: Stadsrundtur - Lummelundagrottorna

  Efter frukost möts vi upp av vår guide som tar oss till Almedalen. Transfer med buss från vårt boende. Guiden tar med oss på en stadsrundtur och berättar om Gotlands historia. Efter stadsrundturen finns det tid att äta lunch på egen hand.
  Under eftermiddagen erbjuder en utflykt till Lummelundagrottorna och vi börjar med en filmvisning om hur grottorna en gång upptäcktes av tre tonårspojkar. Därefter blir det besök i grottorna med en kunnig guide som berättar om hur droppstenarna har bildats. (OBS! Många trappor och lite backigt på Lummelunda). Vägen tillbaka till Visby går utmed en vacker kustväg, ett besök av Krusmyntagården, där möjlighet finns att besöka örtagården och slutligen ett stopp vid Galgbacken. OBS! Utflykten till Lummelunda behöver förbokas och ingår inte i resans pris!
  Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 3: Norra Gotland och Fårö (Heldag)

  Vi äter god frukost och sedan kliver vi på bussen med vår guide och färden går utmed Visby ringmur, som är c:a 3,5 km lång, norrut. Besök av Bro kyrka, en av de allra vackraste medeltida kyrkorna på Gotland, vidare till Hångers källa, förbi Tingstäde där Christopher Polhem föddes och upp till Fårösund. Färjan tar oss över till Fårö och vi besöker Ingemar Bergmans grav och Fårö kyrka. Slingrande vägar med frigående lamm, som fåren kallas på Gotland, leder till de imponerande Raukarna. Ett kort besök på ”Kutens bensin”, ett kultställe med jukebox och bilkyrkogård står även på programmet.

  Under eftermiddagen besöker vi Bungemuseet, ett friluftsmuseum med gårdar från 1600- 1700- och 1800-talet och bildstenar från tidig vikingatid. Återfärd till Visby och som avslutning ett stopp vid Dalmansporten och Klinten med en spektakulär utsikt över Visby.

 • Dag 4: Södra Gotland och Hoburgen (Heldag)

  Idag går turen söderut mot ”Sudret”, som gotlänningarna kallar södra Gotland. Vi besöker Gnisvärd fiskeläge och efter ett stopp vid Gannarve skeppssättning från yngre bronsåldern, går färden vidare utmed Ekstakusten, som lär vara en av de vackraste kustvägarna på ön. Vi bjuds på en underbar vy över Karlsöarna, dit Sillgrisslor kommer varje år för att häcka vid midsommartid, och åker genom ett fågelskyddsområde med betande lamm. Ett besök på ”Margus” ger oss möjlighet att inhandla gotländskt hantverk av högsta kvalitet och för den som så önskar avnjuta en kopp kaffe. Fortsättningsvis tar vi oss söderut utmed havet, besöker Kettelviks Stenmuseum och får höra om den en gång så viktiga stenindustrin på Gotland. Härifrån kommer några av de absolut viktigaste stenmästarna på ön.

  Ett besök på södra Gotland är inte fullbordat utan ha sett den berömda rauken, Hoburgsgubben, vilket står härnäst på schemat. Sedan blir det lunch och därefter fortsätter turen mot Bottarvegården, där vi får uppleva en äkta gammal gotländsk bondgård med sitt speciella ”agtak”. Till sist ett besök vid Öja kyrka med sin välkända Öjamadonna, sina Ornamentmålningar och sitt spektakulära Triumfkrucifix innan vi njuter av den vackra naturen utmed vägen tillbaka till Visby.

 • Dag 5: Visby - Hemorten

  Härliga dagar går fort och det är dags att säga adjö till vackra Gotland och Visby för att åka hem igen. Hemresan sker under sen eftermiddag, vilket innebär att vi är på våra hemorter efter midnatt.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Uddevalla Torp Plantagen 12:30
Uddevalla Bohusläns Museum 12:45
Göteborg Mässans Gata/Korsvägen 13:15
Vänersborg Järnvägsstationen 13:15
Lidköping Resecentrum hpl R-S 13:25
Trollhättan Järnvägsstationen 13:30
Bollebygd Statoil Rv 40 13:45
Skara Busstationen 13:50
Grästorp Statoil 14:00
Borås Resecentrum 14:15
Skövde Arenabadet 14:15
Vara Järnvägsstationen 14:15
Falköping Resecentrum hpl R 14:45
Tidaholm Busstationen 14:45
Ulricehamn Marknadsplatsen 14:45
Mullsjö Statoil 16:00
Jönköping SJ Bussgods 16:30
Nässjö Järnvägsstation 17:05
Vetlanda Järnvägsstationen 17:40
Oskarshamn Terminalen 19:00

: 2023-06-04

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Uddevalla Torp Plantagen 13:30
Uddevalla Bohusläns Museum 13:45
Göteborg Mässans Gata/Korsvägen 14:15
Vänersborg Järnvägsstationen 14:15
Lidköping Resecentrum hpl R-S 14:25
Trollhättan Järnvägsstationen 14:30
Bollebygd Statoil Rv 40 14:45
Skara Busstationen 14:50
Grästorp Statoil 15:00
Borås Resecentrum 15:15
Skövde Arenabadet 15:15
Vara Järnvägsstationen 15:15
Falköping Resecentrum hpl R 15:45
Tidaholm Busstationen 15:45
Ulricehamn Marknadsplatsen 15:45
Mullsjö Statoil 17:00
Jönköping SJ Bussgods 17:30
Nässjö Järnvägsstation 18:05
Vetlanda Järnvägsstationen 18:40
Oskarshamn Terminalen 20:00

: 2023-08-23

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/6BussGotlandMer än 87 495:-BokaMer information
23/8BussGotlandMer än 87 495:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 5

Best Western Solhem Hotel Visby
En kort promenad utanför Visbys stadskärna, precis intill den lummiga Palissadparken, ligger det lugna hotellet Best Western Solhem Hotel. Hotellet erbjuder individuellt inredda rum med eget badrum, p...