Skip to main content

Norges Sydspets & Kristiansand

Sörlandet med sin kust är det område i Norge som har flest soldagar per år och här tillbringar norrmännen själva gärna sin semester. Den fantastiska skärgården består av hundratals små öar och en utflykt med båt längs kusten är ett måste. De vackra öarna och de idylliska små kuststäderna med vitmålade hus lockar besökare från hela världen. Några mil väster om Kristiansand ligger halvön Lindesnes – den sydligaste punkten på Norges fastland (2 518 km från Nordkap).

Kristiansand är Sörlandets största stad och grundades i mitten av 1600-talet av den dansk-norske kungen Christian IV. Posebyen, den gamla delen av staden, är byggd efter romersk modell i ett mönster av likadana kvadrater. Här kan vi strosa i lugn och ro bland de mysiga vita trähusen med fina innergårdar. Kristiansand är en riktig semesterpärla som årliga lockar många turister.

Vi gör en utflykt till Lindesnes fyr som byggdes 1655 och är Norges äldsta fyr. Fyren är numera ett intressant museum och en guide visar oss runt och berättar om områdets sjöfartshistoria. Att komma till Lindesnes fyr är även en fin naturupplevelse och kanske är det just det som stannar bäst kvar i minnet. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Kristiansand

  Vi lämnar våra hemorter tidigt för avresa mot Strömstad. Här väntar färjan som ska ta oss över Olsofjorden till ”valfångarstaden” Sandefjord. Under resans gång (ca 2,5 timme) hinner vi äta lunch på egen hand i cafeterian. I Sandefjord kliver vi på bussen och fortsätter sedan till Kristianstad där vi ska bo i tre nätter. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag tillsammans.

 • Dag 2: Kristiansand

  Efter frukost möter vi vår lokalguide för en rundtur i staden. Därefter gör vi en utflykt till Norges sydspets och Lindesnes fyr som byggdes 1655 och därmed är Norges äldsta. Fyren är numera ett intressant museum och en guide visar oss runt och berättar om områdets sjöfartshistoria. Kaffe och voffla serveras innan vi tar kustvägen tillbaka förbi alla pittoreska småbyar till Kristianstad. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3: Skärgårdstur & egentid

  Frukost på vårt hotell. Därefter får vi en vacker båttur i skärgården som består av hundratals små öar och skär som bildar ett fint och dramatiskt kollage. Under tiden vi njuter av det vackra landskapet serveras fisksoppa ombord. Resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Ta en promenad till marinan och till Byastranda, en strand mitt i staden. På kvällen samlas vi igen för gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4: Kristiansand - Hemorten

  Efter frukost sätter vi oss i bussen och gör oss beredda för avfärd. Vår chaufför kör till Sandefjord och vi tar färjan tillbaka till Strömstad. Under kvällen kommer vi tillbaka till våra hemorter.

Karta