Skip to main content

Nostalgivägar i Mellansverige

En resa på gamla allfarvägar genom Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Genom bruksorter, fiskelägen och byar som minner om ett tidigare Sverige, innan storskalighet och urbanisering på 60- och 70-talen förändrade landskapsbilden och samhället dramatiskt. Vägarna med sina natursköna sträckningar är upplevelser i sig. Vi besöker bland annat Axmar bruk, Naturum Höga Kusten, Wij Trädgårdar och Hernö Gin där vi får provsmaka gin.

 

Vi tar den lilla vägen över norrlandet till Axmar bruk för en guidad visning av bruksområdet och hyttan. Det gamla järnbruket är nu ett fint kulturreservat på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Kustvägen tar oss genom Söderhamn och strax norr om staden ligger det idylliska fiskeläget Skärså. 

I Jättendal kör vi den s.k. Jungfrukustvägen förbi Sörfjärden och Galtströms bruk till Svartvik. Vi får en guidad stadsvandring i Sundsvalls stenstad där vi får höra om stadens historia innan och efter storbranden 1888.

Vi följer E4:an förbi Härnösand över Högakustenbron för att uppleva delar av världsarvet Höga kusten, den dramatiska kustlinjen mellan Ångermanälven och Örnsköldsvik. I Docksta kommer vi till Skuleskogens nationalpark med Naturum Höga kusten, beläget vid Skuleberget, där en lokalguide väntar på oss för att berätta om det särpräglade landskapets tillkomst.

Vi åker genom det natursköna Nordingrå som sägs innehålla 52 byar och 52 sjöar. Efter ett stopp i idylliska Bönhamns fiskeläge besöker vi Mannaminne, en unik plats med bl.a. historiska samlingar, konst och värdshus. Vi besöker det prisbelönta Hernö Gin, det lilla destilleriet i den ångermanländska skogen. Här smakar vi några av de ädla dryckerna och får höra om produktionen och filosofin bakom tillverkningen. 

I Ånge börjar Tidernas väg som sträcker sig från Ånge till Uppsala och följer en ås där vägen gått sedan vikingatiden. Den är slingrig och vi bjuds på vackra älvdalar, sjöar och gamla järnbruksmiljöer.

I Järvsö besöker vi kulturområdet Stenegård som är en del av världsarvet Hälsingegårdar och en storgård, tillika landskapets största besöksmål. Här finns numer även Lill-Babs Museum. Vi fortsätter resan förbi den före detta industriorten Arbrå och även Bollnäs passeras innan vi kommer in i Gästrikland. I Ockelbo finner vi Wij trädgårdar som är ett centrum för trädgårdskultur vid gamla Wij säteri, med stor rosenträdgård och flera tematiska parkanläggningar. En av parkens ciceroner guidar oss genom den grönskande prakten.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Gävle

  Vi kliver ombord på bussen och resan tar fart mot Gävle. Väl där möter vi vår lokalguide som visar oss Gamla Gefle, en stadsdel med trähusbebyggelse från 1700-talet som överlevt både storbranden 1869 och 50-talets rivningshysteri. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet och bekantar oss med våra medresenärer.
  Hotell: Scandic Gävle Väst, GÄVLE

 • Dag 2: Gävle - Sundsvall

  Efter en god frukost lämnar vi Gävle. Vi tar den lilla vägen över norrlandet till Axmar bruk för en guidad visning av bruksområdet och hyttan. Kustvägen tar oss genom Söderhamn och strax norr om staden ligger det idylliska fiskeläget Skärså. Vi gör ett stopp för lunch på egen hand.
  I Jättendal kör vi den s.k. Jungfrukustvägen förbi Sörfjärden och Galtströms bruk till Svartvik. Väl framme i Sundsvall, staden där träpatronerna styrde under sågverkens storhetstid, checkar vi in på vårt hotell och därefter väntar en guidad stadsvandring i Sundsvalls stenstad där vi får höra om stadens historia innan och efter storbranden 1888.
  Middag på hotellet.
  Hotell: First Hotel Strand, SUNDSVALL

 • Dag 3: Höga Kusten och Hernö Gin

  Frukosten är intagen och vi påbörjar dagens utflykt. Vi följer E4:an förbi Härnösand över Högakustenbron för att uppleva delar av världsarvet Höga kusten, den dramatiska kustlinjen mellan Ångermanälven och Örnsköldsvik. I Docksta kommer vi till Skuleskogens nationalpark med Naturum Höga kusten, beläget vid Skuleberget, där en lokalguide väntar på oss för att berätta om det särpräglade landskapets tillkomst.
  Därefter kör vi genom det natursköna Nordingrå som sägs innehålla 52 byar och 52 sjöar. Efter ett stopp i idylliska Bönhamns fiskeläge besöker vi Mannaminne, en unik plats med bl.a. historiska samlingar, konst och värdshus. På vägen tillbaka till Sundsvall tar vi av i Härnösand mot prisbelönta Hernö Gin, det lilla destilleriet i den ångermanländska skogen. Här smakar vi några av de ädla dryckerna och får höra om produktionen och filosofin bakom tillverkningen. Gemensam middag avslutar denna dag.

 • Dag 4: Tidernas väg

  Efter att ha sagt adjö till Sundsvall följer vi Ljungan till Ånge. Här börjar Tidernas väg som sträcker sig från Ånge till Uppsala och följer en ås där vägen gått sedan vikingatiden. Den är slingrig och vi bjuds på vackra älvdalar, sjöar och gamla järnbruksmiljöer.
  I Järvsö besöker vi kulturområdet Stenegård som är en del av världsarvet Hälsingegårdar och en storgård, tillika landskapets största besöksmål. Här finns numer även Lill-Babs Museum. Vi fortsätter resan förbi den före detta industriorten Arbrå och även Bollnäs passeras innan vi kommer in i Gästrikland. I Ockelbo finner vi Wij trädgårdar som är ett centrum för trädgårdskultur vid gamla Wij säteri, med stor rosenträdgård och flera tematiska parkanläggningar. En av parkens ciceroner guidar oss genom den grönskande prakten. Därefter åker vi sista biten till Uppsala där vi spenderar vår sista natt. Sista middagen intas på hotellet.
  Hotell: Scandic Uppsala Nord, UPPSALA

 • Dag 5: Uppsala - Hemorten

  En sista frukost tillsammans innan vi påbörjar vår färd hemåt igen. Vi tar farväl av våra reskamrater framåt eftermiddagen!

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Clarion Hotel Winn
700 meter från Gävle centralstation ligger det moderna hotellet Clarion Hotel Winn. De fräscha rummen har gratis WiFi, platt-TV samt kaffe- och tefaciliteter. Hotellet har även ett gym som du som gäst...

Övernattning dag 2 - 4

First Hotel Strand
Nära Sundsvalls hamn och bara några minuters promenad från centralstationen ligger First Hotel Strand. De moderna rummen ligger i två olika byggnader. Som gäst på First Hotel Strand har du fri tillgån...

Övernattning dag 4 - 5

Scandic Uplandia
I hjärtat av Uppsala, 350 meter från Uppsala domkyrka, ligger Scandic Uplandia. I restaurangen kan du avnjuta svenska rätter med en internationell twist. Hotellets butik har öppet dygnet runt och där...