Skip to main content

Smakfulla Bergslagen

Här bjuder vi Dig på en smakfull resa genom Bergslagen. Dagarna fyller vi med intressanta, givande, upplevelserika och smakfulla guidningar och besök. En väldigt prisvärd resa där vi bor i anslutning till Åkerby Herrgård med naturen och vattnet runt knuten.

 

En härlig resa där vi smakar oss igenom Bergslagen! Vi åker till Pershyttan och dess kulturreservat och får här bekanta oss med dess historia. Här har människor brutit malm och tillverkat järn fårn 1300-talet fram till modern tid. Det är ett unikt minnesmärke från Berslagens storhetstid och ingen annan bergsmansby är så väl bevarad som Pershyttan.

Vi gör ett besök på Nora Bryggeri och får här under en guidning se hela processen från mal till öl. Deras ölsorter provsmakar vi sedan till middagen på kvällen. Under besöket på Bredjö ost får vi ta del utav tillverkningen samt provsmaka deras fina ostar.

På Grythyttan Qvarn har de full verksamhet där man mal olika sorters mjöl och även säljer andra lokala produkter. Här bjuds vi på en välsmakande lunch innan vi besöker Grythyttans vin. Vi tar del av tillverkningen av bär- och fruktviner av råvaror från skog och natur.

Under resan kommer vi att gå en spännande mordvandring i Maria Langs fotspår. Sveriges första deckardrottning debuterade som författare 1949 och skrev närmare 50 böcker samt några film- och TV-manus. Det var Nora stad som hon utgick från när hon skrev många av sina böcker.

Vi hinner även med ett besök i Stripa gruva, ett anrikt besöksmål mitt i Bergslagen, och en chokladprovning. Inspirerande, nyttigt och spännande om chokladens egenskaper och möjligheter!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Nora

  Vi beger oss mot Bergslagen och Nora. När vi anländer till vår herrgård står lunchen uppdukad för oss och efter incheckning och god mat är det dags för vår första utflykt. Vi åker till Pershyttan och dess kulturreservat och får här bekanta oss med dess historia. Vi rullar sedan till Nora Bryggeri och får här under en guidning se hela processen från mal till öl. Deras ölsorter provsmakar vi sedan till middagen på kvällen.

 • Dag 2: Smakfulla Bergslagen

  Efter en god frukost beger vi oss mot Bredsjö ost. Här får vi under förmiddagen ta del utav tillverkningen samt provsmaka deras fina ostar. Därefter åker vi till Grythyttan Qvarn. De har full verksamhet där man mal olika sorters mjöl och även säljer andra lokala produkter. Därefter äter vi en välsmakande lunch och sedan besöker vi Grythyttan vin. Vi tar del av tillverkningen av bär- och fruktviner av råvaror från skog och natur. Sist men inte minst kommer vi denna dag att få en spännande mordvandring i Maria Langs fotspår.

  Vi återvänder sedan till Åkerby Herrgård och har innan middagen tid att utforska och njuta av den härliga miljö som finns runtomkring oss. Denna fantastiska dag avslutas med en god middag och vinprovning från Grythyttans vin.

 • Dag 3: Nora - Hemorten

  Härliga dagar går fort! Vi packar ihop och bussen rullar vidare mot Stripa gruva, ett anrikt besöksmål mitt i Bergslagen. Vi avrundar sedan på bästa sätt med en chokladprovning. Inspirerande, nyttigt och spännande om chokladens egenskaper och möjligheter! Innan vi tackar för oss och beger oss mot våra hemorter så äter vi lunch på Åkerby Herrgård.

Karta